CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 913 din 01 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

1 iulie: Sfântul Leontie, episcopul Rădăuţilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Leontie s-a născut într-o familie de creştini dreptmăritori în oraşul Rădăuţi la începutul sec. XIV. Mergând cu părinţii săi la biserică şi ascultând sfintele slujbe, s-a cuprins de o mare dragoste faţă de casa lui Dumnezeu şi toată obştea părinţilor şi călugărilor din catedrala voievodală l-a primit cu multă dragoste. A fost călugărit cu numele de Lavrentie. Petrece o bună perioadă de timp în satul Laura unde se afla o vatră sihăstrească de câţiva pustnici. Alte surse spun că această lavră a fost întemeiată de el şi de aceea a purtat numele lui, astăzi satul Laura, judeţul Suceava. Mitropolitul Moldovei Iosif Muşat sfinţeşte biserica acestui schit, ocazie cu care îl hirotoneşte preot, numind-l şi egumen al aşezământului. Tot aici va veni aşezându-se şi Cuviosul Daniil Sihastrul sub părinteasca sa îndrumare. Făcându-se cunoscut pentru străduinţa sa duhovnicească, este chemat de domnitorul Alexandrul cel Bun să ocupe de curând înfiinţatul scaun de episcop al Rădăuţilor şi el se sârguieşte şi mai mult, adăugând privegheri, postiri, rugăciuni cu multă evlavie şi spirit jertfelnic.Veghează la păstrarea şi îmbunătăţirea rânduielilor canonice, hirotoneşte preoţi şi se îngrijeşte de bunul mers al turmei lui Hristos. 
  
Slujind mulţi ani şi slăbind cu trupul, se retrage din nou la mănăstirea sa de metanie, Laura unde are mai multă linişte şi timp de rugăciune. Înaintat în vârstă dar întărit în duhul, cere să i se dea marea schimă. Primeşte numele de Leontie şi se retrage de unul singur în liniştea codrilor seculari, unde petrece ca un înger în trup, ajungând cel mai vestit sihastru şi părinte duhovnicesc din nordul Moldovei. Înainte de a trece la Domnul, rânduieşte egumen al lavrei, pe cel mai iubit dintre ucenicii săi, Daniil Sihastrul. Potrivit dorinţei obşteşti, moaştele sale au fost mutate la Rădăuţi. Şi multă lume venea la mormântul său pentru binecuvântare şi vindecări. 
  
În 1622 ieromonahul ucrainian Zaharia Kopistenski din Kiev scria: „În Rădăuţi, în episcopie, Sfântul Leontie, făcătorul de minuni, zace cu trupul întreg.” 
  
În 1639 biserica a fost prădată şi moaştele sale au dispărut, fiind îngropate probabil de preoţi în interiorul bisericii sau într-un loc neştiut. Dar cu bunăvoia lui Dumnezeu Atotstăpânitorul, acestea vor fi date într-o zi la iveală. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
1 iulie: Sfântul Leontie, episcopul Rădăuţilor / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 913, Anul III, 01 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!