AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1097 din 01 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

1 ianuarie: Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi creştini: Vasile şi Emilia şi a mai avut încă trei fraţi: Petru, Grigorie, Navcratie şi o soră Macrina. Petru a fost episcop în Sevastia, Grigorie a fost episcop al Nissei, Navcratie a fost pustnic făcător de minuni iar sora sa Macrina, monahie. S-a aprins de dorul lui Dumnezeu de la vârstă fragedă şi ca o albină iubitoare de osteneală, a cules de peste tot roadele dulci ale hărniciei şi înţelepciunii. A studiat la cele mai înalte şcoli din Bizanţ, Atena şi Roma retorică, filosofie şi a strălucit în iubire faţă de semeni şi fapte bune. A avut coleg de studii pe Iulian Paravatul care mai târziu avea să ajungă împărat, pe Libaniu sofistul, şi a fost toată viaţa bun prieten cu Sfântul Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu. Din iubire faţă de Dumnezeu zile şi nopţi întregi se ruga necontenit, şi rugăciunile lui ardeau ca o văpaie. Nu cerea altceva decât înţelepciune în slujirea arhierească, ceea ce a şi primit cu îndestulare de la Creator. Pomenirea continuă a morţii, l-a determinat să se preocupe numai de îmbogăţirea virtuţilor sufleteşti şi a dispreţuit toate cele trecătoare ale lumii. L-a creştinat pe învăţătorul său Eubul şi împreună au primit Sfântul Botez la Iordan din partea lui Maxim, episcopul Ierusalimului. În Antiohia a fost hirotonit diacon de către Meletie arhiepiscopul şi mai târziu prezbiter de către Ermoghen episcopul Cezareei. A mai vizitat Egiptul, Siria, Palestina şi Mesopotamia culegând nectarul învăţăturilor de la pustnicii îmbunătăţiţi. Se reîntoarce împreună cu Sfântul Grigorie din pustie şi curăţă Biserica de rătăcirile arienilor împotriva cărora a luptat cu sabia cuvântului şi prin scrisori trimise în toată lumea creştină.  

Auzind de faptele sale strălucite şi slujirea sa, Sfântul Efem Sirul părăseşte pustiul şi vine în Cezareea să ceară cuvânt de folos sufletesc din partea lui şi ia cu sine tălmaciul pentru că el nu ştia limba greacă. Întâlnirea le este cu folos amândurora. Cerând Sfântul Efrem ştiinţa graiului elinesc, i-a răspuns Sfântul Vasile că aceasta e mai presus de puterea lui dar rugându-se împreună în Biserică, Sfântului Efrem i se luminează mintea şi dintr-odată grăieşte elineşte bucurându-se amândoi. Apoi l-a hirotonit chiar el în preoţie.Unele surse afirmă că el a trăit 45 de ani, între 333-378, altele că ar fi trăit 49 de ani, între 330-379.  

 

Referinţă Bibliografică:
1 ianuarie: Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1097, Anul IV, 01 ianuarie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!