CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1069 din 04 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

1 Decembrie, Ziua Regală a Marii Uniri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La 95 de ani de la Marea Unire, de la Alba Iulia, pe când poporul român răbda sub asediul atâtor frământări prezentul deloc de invidiat, aruncat în mijlocul luptelor şi conflictelor de interese politice, istoria a răzbătut scânteietor, pe 1 Decembrie 2013, întocmai pe cât de luminos a fost şi făptuită, întorcând spre oameni soarele căldurii şi bucuriei unirii sub pace, speranţă, libertate şi credinţă.  

A fost un 1 Decembrie ce lasă în urmă şaptezeci de ani în care guvernele şi guvernările, preşedinţii şi preşedinţia, republica şi republicanismul au îndest în beznă veacurile dinaintea lor, în primul rand pe cel înstelat de Coroana Regală a României.  

1 Decembrie e aşezat de timp şi destin românesc la urma anului 1918 şi începutul istoriei României Mari. 1 Decembrie e zi de sărbătoare regală, e zi de sărbătoare naţională, e ziua Marii Uniri, a Marii Românii şi a marii Armate Regale a României conduse la biruinţă în Primul Război Mondial de Mareşalul ei, Regele Ferdinand I, o armată glorioasă care a avut în frunte pe Feldmareşalul Carol I, pe Mareşalii, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I.  

Comuniştii şi nu mai puţin neocomuniştii celebrau şi celebrează Ziua Unirii Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi Banatului (Bucovina se unise la 15 noiembrie), celebrându-se pe ei, înmarmorându-se pe ei pe piedestalele partidelor. Comuniştii şi nu mai puţin neocomuniştii ţineau şi ţin discursuri despre ei la Ziua Unirii, nu au comemorat niciodată pe Regi, nu omagiază azi pe Majestatea Sa Regele Mihai, nu slăveşte Regalitatea de care sunt legate toate sărbătorile mari ale României, ci republica cea bântuită numai de umbrele răului. Suntem în veacul în care politica proiectează salve la încrucişarea luptelor intrinsece, iar pe Coroană se pun pietrele infamiei, minciunii, duşmăniei, invectivelor contra propriei istorii a României.  

Dar, cu toate acestea, la Alba Iulia, an cu an, românii se adună şi se reunesc, venind din toate colţurile ţării spre a participa cu fiinţa şi sufletul la străluminarea demnităţii Statului român, într-o dovadă supremă a luptei pentru rezistenţa naţională. Între ei se ridică Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, asociaţie pro-monarhie, constituită în timpul mişcărilor de protest ale anului 2012, în Piaţa Revoluţiei, care grupează filiale judeţene din toată ţara şi are ca ţel revenirea la monarhia constituţională, cu actuala Casă Regală a României.  

„Una dintre deosebirile existente între Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei şi alte organizaţii promonarhiste constă în faptul că este constituită în marea ei majoritate din tineri şi este condusă de tineri”, opinează fostul Prim-Ministru, vicepreşedinte al Alianţei, senatorul Victor Ciorbea.  

1 Decembrie 2013 a fost prima zi naţională la care a participat Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, într-o componenţă numeroasă a delegaţiilor din judeţele ţării, aşa cum s-a reîntregit ea în 1918, sub Coroana Regală şi sceptrul Regelui Ferdinand. Programul activităţilor Alianţei a decurs cu precădere sub auspiciile oferirii de ospitalitate din partea gazdelor, Filiala Alba, începând cu preziua festivităţilor naţionale când a avut loc o Conferinţa la Sala Unirii, cu genericul „Monarhia uneşte România”, apoi sesiunea pe luna noiembrie a Consiliului Naţional Director al Alianţei şi audiţia concertului prezentat de artişti ai scenei lirice, la Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia şi închinat Reginei Maria, „Salve Maria!”.  

Dezbaterile din Consiliu au avut un program structurat pe o diversitate de acţiuni organizatorice, interne. Au fost prezentate activităţile desfăşurate în perioada de la ultimul Consiliu din octombrie, de la Ploieşti şi programul activităţilor de perspectivă ale Alianţei. Între acestea s-au evidenţiat: prezenţa şi implicarea membrilor Alianţei la festivităţile dedicate Zilei Majestăţii Sale Regelui Mihai, în filiale şi la Bucureşti, participarea la Marşul şi mitingul pro-monarhie „România pentru viitor”, de la Bucureşti, din 10 noiembrie, promovarea proiectului de constituţie monarhică, redactat de Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, mărirea numărului de membri monarhişti, întâlniri periodice cu parlamentari, oficialităţi locale şi centrale, pentru susţinerea proiectelor Alianţei, promovarea mesajelor monarhiste, organizarea de concursuri, simpozioane sau chiar olimpiade în rândul şcolarilor de colegiu, pe tema „Istoria Monarhiei în România şi în lume”, organizarea de mitinguri şi marşuri locale, simpozioane, cu deplasări în localităţile din judeţele cu filiale, şi nu numai etc.  

„Trăim”, spune copreşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, Cătălin Şerban, „într-o perioadă a marşurilor de protest împotriva clasei politice şi a acţiunilor acesteia, care au nemulţumit şi transformat populaţia României într-una derutată şi apolitică, dar, spre deosebire de toate acestea, manifestanţii Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei militează pentru prima dată pentru ceva şi nu neapărat împotriva a ceva. Marşul din 10 noiembrie 2013, de la Bucureşti şi seria de conferinţe din anul 2013, (începute la Bucureşti, în ianuarie şi terminate pe 1 Decembrie, la Alba Iulia), demonstrează acest lucru. Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei propune o soluţie pragmatică pentru îndreptarea României spre ţările iubite şi respectate ale lumii, având în acelaşi timp, ca reprezentante, personalităţile trecutului şi faptele acestora. Nu vedem în Majestatea Sa Regele un salvator şi nici în Casa Regală a României că ar trebui să aibă un rol mesianic, dar aducerea Lor în fruntea ţării ar însemna consemnarea revertebrării noastre”.  

Toate activităţile desfăşurate la Alba Iulia, de către Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, în cursul celor două zile au fost subsumate in integrum festivităţilor naţionale închinate Unirii, înscriindu-se pe coordonatele respectului pentru adevărul istoric şi memoria evenimentelor cruciale din istoria României. A fost o implicare model din partea preşedintelui filialei Alba, Mircea Trifu şi a sprijinitorilor săi, Mariana Adam şi Radu Urcan.  

„Am participat, două zile consecutiv la activităţile ANRM, memorial încorporate Zilei Naţionale a României, cu aportul organizatoric exemplar al preşedintelui filialei locale Alba, Mircea Trifu, împreună cu Mariana Adam şi Radu Urcan, care au oferit un model de ospitalitate impecabilă. Am avut a-mi lua notiţe de la Alba Iulia, pentru că vom avea, la rândul nostru, fiecare dintre judeţe, ocazia să găzduim un Consiliu ANRM, pe care îl dorim la fel de izbutit” menţionează Elena Pal, preşedinte al filialei Neamţ, a Alianţei. Împreună şi în unitate cu filiala Alba, Alianţa a reuşit să fructifice colaborarea cu oficialităţile locale, judeţene, naţionale, deputaţi, senatori, şi personalităţi locale, profesori universitari, profesori, oameni de cultură.  

„De prima dată când Regele Mihai a venit la Alba Iulia, ca un tânăr viceprimar, cum eram atunci, părăsit de toată lumea de la Prefectură, la Primărie, am stat şi l-am aşteptat, pentru că aşa m-au învăţat părinţii mei. Toată lucrarea noastră a fost încununată prin a semna aici protocolul cu Casa Regală, pentru zece ani. Acest lucru ne obligă ca eu şi preşerdintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel să rămânem în funcţii pentru încă zece ani, ne obligă ca acest protocol să rămână pentru mai mult de zece ani şi să ştiţi că nu are atâtea lucruri tehnice ci are încărcătură sufletească. Vă mulţumesc că aţi venit la Alba Iulia şi vă rog să veniţi la serbare, să simţim la 95 de ani , româneşte, să ne dezbrăcăm de culorile politice şi să iubim şi să ne înclinăm în faţa lor la ceea ce este autentic. Trăiască Regele!”, a evocat primarul Alba Iuliei, Mircea Hava.  

Ziua de 1 Decembrie a ocazionat Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei alăturarea în unitate spirituală cu marea adunare patriotică desfăşurată la Alba Iulia pe marele bulevard care străbate centrul, şi pe istorica esplanadă din faţa Catedralei Reîntregirii, integrată unui complex patrimonial istoric emblemat ca simbol naţional al Marii Uniri, pentru a celebra sub Apuseni, unde istoria este grăitoare şi monumentalizată, Ziua cea Mare.  

„În Bucureşti, în toată ţara şi în afara graniţelor ei, românii vor serba la 1 Decembrie Marea Unire de la 1918. Suntem conştienţi că alegerea Albei-Iulia s-a datorat şi momentului de la 1600 şi faptului că avea o rezonanţă istorică, dar şi voinţei Regelui Ferdinand şi Reginei Maria. Cetatea istorică a fost transformată în una memorabilă. De 95 de ani suntem binecuvântaţi de Dumnezeu sub mantie divină”, a spus vicepreşedintele Alianţei, Victor Ciorbea.  

Nu puteau rezona aceste cuvinte mai profund decât aici, sub cerul unde s-a făptuit istoria pe care cuvintele fostului premier o evocă, făcând totodată un apel pentru unitatea de acţiune a organizaţiilor monarhiste din ţară pentru a spori eficienţa şi impactul acestora, dar şi un apel către clasa politică: „politicieni din toate partidele, uniţi-vă în slujba monarhiei, spre binele României!”.  

Este evocatoare în sprijinul acestui îndemn participarea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei la festivităţile Zilei Naţionale de la Alba Iulia, alături de partide consacrate pe scena politică românească: USL, PDL, PP-DD, Mişcarea Populară, PNŢCd, Forţa Civică (a lipsit UDMR-ul, iar Partidul România Mare a făcut unele obiecţii legate de organizarea depunerilor de coroane - coroanele s-au depus la monumentele emblematice pentru spiritul Unirii, în Alba Iulia : statuile lui Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazu).  

După o deplasare în marş prin municipiul Alba Iulia, purtând însemne regale şi depunerea de coroane, Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei a participat la Te Deum-ul oficiat de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, asistaţi şi de reprezentanţi ai altor confesiuni religioase, la Catedrala Reîntregirii.  

„Am convingerea”, mărturiseşte avocatul Daniel Nicodim, vicepreşedinte al Consiliului Naţional Director al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, „că peste zece ani, tot aici, la Alba Iulia vom sărbători centenarul Marii Uniri, iar atunci, România va fi Regat, aşa cum era în 1918. Speranţa mea este susţinută de faptul că dragostea faţă de Rege şi sentimentele promonarhice se regăsesc la din ce în ce mai mulţi tineri!”. (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
1 Decembrie, Ziua Regală a Marii Uniri / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1069, Anul III, 04 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!