CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1065 din 30 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

1 Decembrie – ne aduce aminte că avem nevoie de unitate naţională
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ziua Naţională a cetăţenilor României reprezintă o dată care este adânc marcată în inima fiecărui patriot autentic. Într-o perioadă tulbure, din multe puncte de vedere - moral, politic, financiar, economic - , o astfel de abordare poate părea exagerată, dar nici pe departe lucrurile nu stau aşa.  

Măcar în această sfântă zi, fiecare cetăţean ar trebui să reflecteze, să mediteze să trăiască şi să simtă fiorul dragostei de patrie, de valorile perene ale naţiunii române.  

Miracolul Marii Uniri a românilor din 1 Decembrie 1918 a rămas adânc întipărit în conştiinţa şi fiinţa neamului românesc. Au fost momente de neuitat încărcate de adânci sentimente de emoţie, lacrimi, bucurie şi fericire deplină, saluturi şi îmbrăţişări frăţeşti şi camaradereşti, însoţite de ţipete şi urlete de bucurie şi veselie.  

Oamenii aveau în ochi râuri de emoţie şi fericire. Se îmbrăţişau unii cu alţii, dansau o „horă mare“. În inima celor prezenţi vibra inima întregii ţări, iar pe buzele tuturor era un singur şi drag cuvânt: ROMÂNIA. „Domnea peste tot atâta însufleţire − mărturisea un participant − încât numai cine a fost prezent acolo îşi poate imagina cum a fost“. „Mă întreb − mărturisea peste decenii un alt participant − dacă urmaşii noştri vor putea înţelege sfântul entuziasm care vibra în toate fibrele fiinţei neamului“.  

Un popor trăieşte prin istoria lui. Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai îndepărtate, fie mai apropiate, în special pe acestea din urmă, o resimţim, astăzi, tot mai acut, când trecem prin momente de încercări datorate crizei economice mondiale şi prefacerilor interne şi internaţionale atât de complexe, când strădaniile individuale şi colective se cer susţinute de argumente care să dea forţă şi curaj, perseverenţă şi înţelepciune paşilor noştri spre mai bine.  

Cu alte cuvinte, istoria este plină de pilde şi învăţăminte, pe care conducătorii şi poporul nu trebuie să le uite. Trecutul nostru este temelia pe care se înalţă, cu demnitate, drepturile şi năzuinţele noastre. Iar acest trecut ne arată că temeiul existenţei noastre, adesea apărată cu armele, a constat şi constă − vital − în unitate, credinţă şi nădejde întru binele românilor şi a scumpei noastre patrie, în conştiinţa activă care ne-a făcut să nu renunţăm, chiar atunci când la capătul drumului stătea ameninţătoare moartea.  

Iată de ce, astăzi este momentul bucuriei, dar şi al reculegerii, în care întregul neam românesc îşi îndreaptă gândurile de mulţumire şi de recunoştinţă spre iluştrii înaintaşi, spre toţi aceia care, fără a-şi precupeţi sângele şi viaţa, s-au jertfit pentru desăvârşirea unităţii naţionale a statului român.  

În acest sens, importantă fiind însă unitatea, trăirea şi bucuria sufletească sinceră a participanţilor la manifestările organizate cu această ocazie la Bucureşti, Alba Iulia, în toate municipiile şi judeţele teritoriului românesc, dar şi în afara graniţelor, pentru cei aproximativ trei milioane de români.  

Aşadar, prima zi de iarnă a fiecărui an devine data simbol pentru realizarea României Mari. Este de apreciat faptul că în ultimii 23 de ani, cetăţenii României au demonstrat din plin respectul şi dragostea nepreţuită pentru neam şi ţară şi nu au lăsat ca acest simbol al românismului şi al patriotismului să fie întinat de politicianismul ieftin al unor conducători vremelnici.  

La mulţi ani, române, oriunde te vei afla!  

Ştefan POPA  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
1 Decembrie – ne aduce aminte că avem nevoie de unitate naţională / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1065, Anul III, 30 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!