CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 649 din 10 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

1988 COLEGI ŞI PRIETENI!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1988 COLEGI ŞI PRIETENI!  

 

Anul acela 1988 avea să fie în viaţa mea un an plin de evenimente. Zic eu! Fiul meu trebuia să se elibereze din armată, unde fusese trimis la un detaşament de muncă conform ordinelor transmise de sus! La încorporarea sa în 1986, adică la 18 ani a fost trimis la un detaşament de muncă aşa cum ordonase comandantul suprem de atunci! A fost plimbat prin unităţi militare sau mai puţin militare. La descărcat vagoane de cărbune sau alte materiale în gara Moţăţei, versus unitatea Pleniţa. La culesul fructelor la Dobreşti şi Piscul Sadovei în sudul Olteniei, pentru a culmina cu repartizarea la minele din bazinul carbonifer Câmpulung Muscel.  

Acum scriu după peste două zeci de ani ce se petrecuse atunci. Evenimente şi lucruri ce nu trebuiau să se petreacă. Conform legislaţiei de atunci oricine termina stagiul militar trebuia să fie reîncadrat la vechiul loc de muncă pe postul avut şi conform meseriei avute. Lucrurile nu aveau să se întâmple aşa! Birocraţia era aceeaşi ca dintotdeauna. Vechiul angajat trebuia să-şi reia locul de muncă în termenul stabilit de lege, 15 zile calendaristice. Pentru a nu-şi pierde vechimea în muncă l-am sfătuit pe fiul meu să se angajeze imediat. Surpriza avea să fie foarte mare, căci ,,cadristul” fost coleg de liceu cu mine voia să-l reangajeze ca muncitor necalificat, contrar legislaţiei de atunci. Fiul meu mi-a relatat situaţia şi am mers la respectivul funcţionar care se dădea ,,rotund”. Întrebându-l de ce nu îl încadrează pe funcţia care o avusese? Am fost refuzat cu mare duritate. L-am lăsat pe fiul meu să-şi facă instructajul şi apoi am solicitat să fie adus la mina Centrală Suvarov acolo unde lucrase până atunci ca mecanic subteran. S-a aprobat venirea la noul loc de muncă, însă ca muncitor necalificat, deci vagonetar cum se spunea. Epopeea sa nu avea să se încheie aici, fiindcă nu era primit la un loc de muncă unde să şi câştige ceva bani, dacă era să fie necalificat. Şeful meu direct mi-a spus să-i caut o brigadă bună! Apelând la mai mulţi şefi de brigadă eram refuzat. De ce credeţi asta? Fiindcă la orice brigadă ,,bună” se plătea un fel de cotizaţie, adică o chetă pentru şefi! Trebuia să mă supun regulilor generale, dar m-am adresat unui coleg de pe alt schimb, care nu prea le sufla în strachină şefilor. Îmi zice; trimite-l la mine. Aşa am şifăcut. Colegul meu Filipache cum îi ziceam eu alias Filip FIAT, maistru miner principal pe alt schimb, l-a luat şi l-a plasat la un loc de muncă unde eu personal nu am îndrăznit să-l repartizez. Minerul şi colegii nu-l cunoşteau după nume fiindcă Filipache nu-i rostise numele de familie la apel. Între timp am început să caut soluţii pentru a-l trimite la meseria care o învăţase, cea de mecanic utilaje miniere. M-am adresat secretarului P.C.R. şi mai multor şefi, dar nu am rezolvat NIMIC. În final am apelat la un coleg maistru mecanic, preşedinte de sindicat pe mină. Acesta mi-a spus că va studia problema să vadă posturile libere pe unde mai existau. Până la urmă l-a detaşat în cariera de banatite unde era nevoie de mai mulţi mecanici pentru utilaje miniere. Am vorbit cu fiul meu şi am acceptat situaţia. Astfel mi-am dat seama, dacă mai era cazul că nimic nu se poate face fără pcr! Adică; P-ile, C-unoştinţe şi R-elaţii! Astfel că fiul meu a lucrat ceva timp la repararea buldozerelor şi ale altor utilaje din carieră. S-a reîntors în subteran unde a mai lucrat aproape 20 ani până ce miniera noastră dragă a început să se închidă.  

Referinţă Bibliografică:
1988 COLEGI ŞI PRIETENI! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 649, Anul II, 10 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!