AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 525 din 08 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

1966 Cunoştinţa cu mina Suvarov
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1966 CUNOŞTINŢA CU MINA SUVAROV 
  
Cunoştinţa mea cu mina Suvarov a fost una obişnuită, datorită faptului că mai văzusem şi alte mine. Orice mină are o incintă la suprafaţă, şi desigur la o mină nouă nu te poţi aştepta la ceva spectaculos. Incinta unei mine are configuraţia locului unde este amplasat acest obiectiv. Mina Suvarov fiind amplasată între pădurile munţilor Locvei, zona unde se găsesc minereurile cuprifere care au făcut să fie deranjate de oameni. 
  
Am ajuns pe jos la mină, parcurgând distanţa de la flotaţia veche la Suvarov apostoleşte, cum se zice. Astfel am luat cunoştinţă cu drumul până în capul oraşului Moldova Nouă care era asfaltat doar până la ultima casă de pe atunci a maistrului Ionică POPESCU, aici fiind amenajat un loc de întoarcere a autobuzului de oraş. De aici drumul era pe o distanţă cam de un kilometru pietruit şi plin de gropi. Mergeam pe malul râului Valea Mare şi în curând aveam să dau peste primele semne ale minei, haldele unde se descărca minereu şi steril. Mai erau şi multe grămezi cu lemne depozitate, pentru armarea galeriilor de la orizonturile superioare +44 şi +88. Fiind ziua activitatea de la suprafaţa minei era cum nu se poate mai plină. Locomotivele de mină îşi tractau vagonetele pline spre haldă, iar altele duceau pe cele goale spre gura de mină Zero. Am ajuns la complexul social al minei nou construit, care avea o sală mare plină cu scaune pliante din lemn. Aici fiind şi birourile minei. Am făcut în scurt timp cunoştinţă cu şeful minei inginerul Constantin IONCELESCU la care m-a dus un muncitor. Cererea de angajare mi-a semnat-o doar după ce i-am arătat actul de calificare. A trebuit să mă întorc din nou la birourile din flotaţie, însă am avut noroc, deoarece m-am rugat de un şofer care transporta lemn să mă ia până în oraş cel puţin. 
  
Imediat după ce am terminat angajarea cu vizitele medicale de rigoare, am revenit dimineaţa la mină pentru a începe instructajul de 5 zile. Era ziua de 2 noiembrie 1966. Maistrul care avea serviciul de instruire îl chema ŢUŢUIANU, un om de treabă care pe mine şi pe încă vreo câţiva noi angajaţi ne-a pus să aranjăm lemne şi să le încărcăm în cărucioare pentru subteran, iar mai apoi ne-a trimis la alt maistru să curăţăm vagonete de material prinse pe ele. Pentru mine era un lucru normal, căci trecusem prin aceste faze încă din profesională. Fiind trimis la diverse munci la suprafaţa minei, am avut ocazia să văd cum era organizată suprafaţa minei. Aici era construit un complex social pentru mineri. Imediat lângă complex era amplasat puţul principal care era funcţional doar parţial, fiind deservit de o maşină de extracţie provizorie specifică pentru astfel de lucrări. 
  
Linia ferată pe care se circula cu vagonetele era cu foarte multe joante căci rămăsese de la ISEM. Dar echipe de liniori lucrau la reparaţii şi înlocuirea şinelor defecte. Exista un atelier mecanic în construcţie, şi diverse barăci ce au rămas multă vreme acolo care găzduiau diverse activităţi. Pe atunci se lucra la construcţia sălii pentru maşina de extracţie a puţului auxiliar care începuse să se sape în partea sudică a râului Valea Mare. Am terminat instructajul şi am fost repartizat în subteran la orizontul – 59 care făcea legătura cu uzina de preparare prin tunelul dat în folosinţă în 1965.  
  
In 1963 s-a deschis mina Suvarov şi apoi alte mine . Anul 1965 a fost momentul înfiinţării Intreprinderii Miniere ( devenită ,,S.C. MOLDOMIN S.A.) Moldova Nouă, unitate în jurul căreia s-a desfaşurat întreaga activitate economică şi socială din zonă până la închiderea minelor în 2005. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
1966 Cunoştinţa cu mina Suvarov / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 525, Anul II, 08 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!