AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Impresii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 637 din 28 septembrie 2012        Toate Articolele Autorului

1963 CENACLUL PAVEL DAN DIN TURDA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1963 CENACLUL PAVEL DAN DIN TURDA  

 

Unchiul meu Ioan LEONTE pe care eu îl numeam moş Nicuţă lucra de mulţi ani în Turda, iar eu de când venisem la Baia de Arieş veneam destul de des la Turda. Astfel că discutam despre multe şi desigur despre scris. Îi spusesem că mai scriu poezii. Dumnealui scrisese un roman autobiografic. De ceva timp profesorul de română de la Liceul din Turda, Pavel RANGA organiza un cenaclu la care participau elevi de liceu dar şi oameni care încercau să scrie. Desigur se remarcau avocatul Aurel LUPU, elevul Ovidiu NISTEA, actorul Anghel POPESCU, muncitorul Gheorghe GLIGA, Eduard COSTIN, Ioan HERINEAN şi minerul Mihai LEONTE. Şedinţele se ţineau luni de la ora 17 astfel ca să poată participa cât mai mulţi doritori. Se citeau creaţiile celor prezenţi dacă erau noutăţi, în cazul că erau mai multe creaţii se programa special cel în cauză. Profesorul RANGA era atent la tot ce se discuta intervenind doar foarte rar foarte obiectiv. Discuţiile erau libere fiecare contribuind cu păreri şi adăugiri. Exista un fel de registru unde se consemnau discuţiile. De fapt am omis să spun că întotdeauna participa cineva de la raionul de partid sau UTM responsabili cu propaganda. Profesorul RANGA se lupta ca acest cenaclu să fie cât mai activ în viaţa culturală a oraşului Turda un mare centru muncitoresc cu fel şi fel de uzine şi şantiere. Se ştia de fabrica de ciment care polua cu acel praf împrejurimile zonei. Fabrica de sticlă unde lucra şi unchiul meu. Uzinele chimice Turda fără să amintesc de oraşul vecin Câmpia Turzii cu celebra Uzină Industria Sârmei sau Industria de lut ,,Ghiriş Arieş” unde se fabrica cărămida pentru şantierele din zonă. Pe lângă oraş în comunele Mihai Viteazu exista un G.A.S. iar în fiecare comună exista o colectivă G.A.C.  

Referinţă Bibliografică:
1963 CENACLUL PAVEL DAN DIN TURDA / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 637, Anul II, 28 septembrie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!