CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 940 din 28 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

1961 DE LA UCENICIE LA MUNCA ÎN SUBTERAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

1961 DE LA UCENICIE LA MUNCA ÎN SUBTERAN  

 

Imediat după absolvirea şcolii profesionale am fost încadrat ca miner la Exploatarea Minieră Gheorghe DOJA Zlatna la cea mai îndepărtată exploatare minieră cea de la Almaşul Mare, mina Muncăceasca Vest. Aici era necesară multă forţă de muncă, astfel că toţi absolvenţii cu meseria de miner din acel an 1961 am fost repartizaţi la minele din Almaşul Mare. Sectorul minier Almaşul Mare avea în componenţă minele; Almaşul Mare, Muncăceasca Est, Stănija şi Muncăceasca Vest. La mina Muncăceasca Vest era şef de mină inginerul Ghircoiaş care ne fusese instructor de practică la mina Haneş. Acest lucru avea să fie benefic pentru toţi absolvenţii căci eram cunoscuţi cam ce putem sau ştim fiecare. Pentru început a complectat locurile libere din brigăzile vechi, urmând ca pe parcurs, funcţie de calităţile fiecăruia să ne integrăm acolo unde ni se potrivea cel mai bine. Dacă la mină problemele păreau să fie simple, la suprafaţă existau mult mai multe probleme pentru noii muncitori. Cazarea o aveam în barăci de cărămida cu zece paturi într-o cameră, cu pardoseala din cărămidă. Fiecare nou angajat primea o saltea, pături şi cearşafuri de la magazie pe inventar şi trebuia să ai grijă de aceste obiecte. Lampa de carbid indispensabilă pentru lucrul în mină, o aveam din timpul şcolarizării. Dacă nu aveai trebuia să o plăteşti după ce o primeai de la aceeaşi magazie. Masa era asigurată de la cantină cu un abonament pe care îl plăteai anticipat. Pentru noii absolvenţi se acordau cartele cu condiţia să le plăteşti la prima chenzină. Pâine pentru pachetul de lucru trebuia să-ţi procuri de la un mic magazin alimentar existent la mina Almaşul Mare, dar aceasta se distribuia doar din două în două zile. Cei mai vechi aveau cartele, însă absolvenţii încă nu aveau, astfel că fiecare se descurca cum putea. Nici localnicii nu o duceau prea bine, căci şi ei depindeau de acele cartelele pentru pâine.  

Pentru ajunge la mina Muncăceasca Vest trebuia să parcurgem o distanţă de peste 3 kilometri de galerie prin minele Almaşul Mare şi Muncăceasca Est. La fiecare intrare existau santinele înarmate, căci în respectivele mine lucrau deţinuţi, aşa numitele forţe speciale. Intrarea se făcea pe baza unei legitimaţii emise de colonia de muncă. La fiecare intrare sau ieşire trebuia să arăţi legitimaţia, erai controlat corporal de sus până jos, lampa o aveai desfăcută şi dacă santinela voia îţi scotea şi carbidul din lampă. Nu aveam voie să învelim pachetul cu mâncare în ziare, ci numai în prosoape sau hârtie albă. Nu exista un tren subteran şi deplasarea se făcea pe jos. Pentru a ajunge în timp la apel, trebuia să plecăm cu mult înainte de la dormitor. Apelul începea cu circa o jumătate de oră înainte, căci şi mina Muncăceasca Vest avea o galerie de intrare de peste un kilometru, iar abatajele şi fronturile de lucru erau amplasate pe cinci orizonturi fiecare cu înălţimea de 30 metri. Cei care lucrau la orizonturile superioare li se acceptau intrarea pe la o intrare de la suprafaţă, existentă la nivelul superior ultimului orizont. Pentru a ajunge la gura superioară a minei, mergeam pe un fel de drum prin pădure, care dura pe puţin o jumătate de oră. Aici se afla intrarea unei vechi mine romane numită Acra şi avea un afloriment la suprafaţă. Galeria de intrare avea o porţiune săpată în roca dură a muntelui cu dalta şi ciocanul, urmele se vedeau şi acum după circa 2000 ani. Tot în roca dură exista şi o încăpere unde se mai păstrau în pereţi acele belciuge de care se presupune că erau legaţi sclavii. Peste tot exista paza militarizată şi controlori de producţie, care controlau pe fiecare muncitor individual. Cu toate acestea vechii mineri intrau în zonele unde se mai găsea aur nativ. Era foarte periculos să intri în acele galerii vechi căci monoxidul de carbon mai greu decât aerul obişnuit, era aşezat pe vatra galeriei şi atunci când cineva îl tulbura se ridica şi putea să intoxice pe cel care intra pe acolo în interese neştiute de alţii. Erau unele galerii părăsite însemnate cu o cruce de avertisment pentru ca muncitorii să ştie că pe acolo este INTERZIS.  

Referinţă Bibliografică:
1961 DE LA UCENICIE LA MUNCA ÎN SUBTERAN / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 940, Anul III, 28 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!