CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 929 din 17 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

17 iulie: Sfânta Mare Muceniţă Marina
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfânta Mare Muceniţă Marina era din Antiohia Pisidiei care, potrivit lui Strabo, era situată în Frigia, între Efes şi Cilicia.A trăit în timpul scurtei domnii a lui Claudius al II-le Gothicus (anul 270). Tatăl ei era slujitor idolesc. A rămas de mică orfană de mamă şi a fost crescută de o femeie străină. La 12 ani când alţi copii îşi petrec timpul cu jocurile specifice vârstei, aude prima dată de Hristos, Fiul lui Dumnezeu, de întruparea şi moartea Lui pentru mântuirea oamenilor şi se răneşte la inimă cu dulceaţa acestei iubiri. Iar când a împlinit 15 ani a simţit chemarea mărturisirii pentru care mulţi mucenici şi-au dat cu plăcere viaţa. Îl întâlneşte pe Olimvrie ighemonul, care trimisese la moarte mulţi creştini şi acesta cucerit de frumseţea ei trupească, doreşte să o ia de soţie dacă provine dintr-o familie de oameni liberi sau dacă este roabă, să o răscumpere şi să ajungă femeia lui. Şi acum se arată în toată splendoarea, frumuseţea ei interioară, mărturisindu-i că roabă a lui Hristos fiind, nu se cade ei a se uni cu bărbat.  

Ighemonul care avea împuternicire de la împărăţie să-i vâneze pe creştini, consideră de datoria lui să pedepsească înfruntarea de care avusese parte şi se bucură în sinea lui că poate chinui o nouă victimă. O dă pe mâna soldaţilor şi adusă la judecată este cercetată cu blândeţe la început, apoi ademenită cu promisiuni, ameninţată şi, în cele din urmă, supusă la chinurile cele mai groaznice. Sfânta Marina suportă totul pentru iubirea lui Hristos şi nu acceptă să jertfească idolilor necuraţi. Chinurile la care a fost supusă muceniţa au fost atât de crude şi sângeroase că Teodot, martortul care a asistat şi de la care au rămas informaţiile despre pătimierea ei, afirmă că însuşi chinuitorul, sadicul Olimvrie, îşi acoperise faţa ca să nu mai vadă sângele ei curgând şi nici bucăţile de carne rupte din trupul ei. În răstimpurile când ajunge în temniţă, sfânta este vindecată de toate aceste răni cu dragostea lui Hristos şi dimineaţa înfruntă din nou pe prigonitor. Urmează alte chinuri pe care nici mulţimea adunată la privelişte pentru înfricoşare nu le mai poate suporta şi ameninţă cu împotrivirea. Atunci Olimvrie porunceşte soldaţilor pedepsirea lor iar aceştia au făcut nu puţine victime printre ei.  

Şi văzând că degeaba are el întărire de la împărat să-i pedepsescă pe creştini, că degeaba este înconjurat de soldaţi gata să-l apere, că încercările sale nu au sorţi de izbândă în faţa unei copile de cincisprezece ani care refuză să se lepede de Hristos. Şi atunci a osândit-o la moarte prin tăiere cu sabia.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
17 iulie: Sfânta Mare Muceniţă Marina / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 929, Anul III, 17 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!