CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1113 din 17 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

17 ianuarie: sf. Antonie cel Mare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Antonie cel Mare s-a născut într-o familie înstărită în localitatea Coma din Egiptul de mijloc în anul 251 şi rămânând orfan de tânăr, a împărţit averea sa la săraci oprind foarte puţin pentru el şi sora sa mai mică iar el râvnind la dragostea lui Hristos, s-a retras într-o colibă mărginaşă. În vremea aceea neexistând aşezări pustniceşti, iubitorul de nevoinţă îşi ridica o colibă la marginea satului unde petrece în rugăciuni, post şi privegheri. Abia mai târziu când îi ajungea vestea despre un părinte îndreptat, lăsa toate şi mergea la el pentru folos duhovnicesc. A renunţat la toate cele lumeşti pentru dragostea lui Hristos. A ucenicit un timp pe lângă un bătrân îmbunătăţit, apoi s-a închis apoi într-un mormânt abandonat. La vârsta de 35 de ani a trăit într-o fortăreaţă părăsită, Pispir, astăzi Der el Memum, unde a petrecut 20 de ani, până în anul 306, când l-au rugat fraţii să se coboare ca să le fie de folos şi lor şi mulţimilor care alergau la el din multe oraşe pentru izbăviri de tot felul. În jurul lui s-au stabilit adevărate colonii monahiceşti ca cele de la Nitria şi Skit. De aceea este considerat pe bună dreptate începătorul vieţii mănăstireşti chinoviale. A trăit până la anul 356, deci 105 ani şi datele sale biografice ne-au fost transmise de ucenicul lui, Atanasie, care mai apoi avea să ajungă arhiepiscopul Alexandriei.  

Rugăciune şi priveghere de toată noaptea, mâncare - de regulă pâine şi apă - odată pe zi după apusul soarelui sau chiar mai rar, dormea pe o rogojină, la care adăuga bucuros orice canon care împovăra trupul pentru a-şi elibera sufletul din chingile dorinţelor.  

A făcut faţă mai greu la început ispitirilor de tot felul, diavolii momindu-l sub chip de femeie, de câini sau animale înfiorătoare care sunt gata să-l atace, tulburându-i somnul cu multe zgomote sau chiar vătămându-l. Ba încă şi sperând într-o reacţie contrară de respingere, atunci când îl vedeau mai extenuat, îl trezeau noaptea din scurta lui aţipeală ca să se roage! În unele nopţi i se arătau luminoşi zicându-i: Atanasie scoală şi te roagă lui Dumnezeu dar el cunoscând, le răspundea: Dar până acum cui m-am rugat? De multe ori i se înfăţişau ca oameni veniţi să ceară sfat dar el a ajuns cu timpul să le cunoască şiretlicurile şi să-i înfrunte pe faţă.  

Obişnuia să spună ucenicilor săi: Nimic din cele ce sînt în lume să nu se cinstească mai mult decît dragostea lui Hristos. Să ne nevoim puţină vreme fraţilor pe pământ ca să primim fericita răsplată făgăduită de Dumnezeu în ceruri. Să nu alergăm după nimic dintr-ale lumii, pentru că nu le putem lua cu noi şi nu ne sunt folositoare. Elinii îşi trimit copiii peste ape la mari depărtări ca să deprindă învăţătură omenească. Noi nu trebuie să ne ducem nicăieri, avem împărăţia lui Dumnezeu înăuntrul nostru, trebuie doar să ne străduim să ajungem la ea. Noi am primit la naştere sufletele drepte, neîntinate de nici un fel de răutate. Să ni le păstrăm deci curate, pentru că asta este în chiar firea lucrurilor şi neîntinate să le prezentăm Domnului când vom fi chemaţi.  

Primea scrisori de la împăraţi: de la Constantin Augustul (306-337), cum şi de la fiii lui, Constanţiu (337-361) şi Constans (337-350), de la alţi înalţi demnitari împărăteşti pentru probleme adânci şi de dogmatică pe care el le cunoştea prin revelaţie şi le răspundea fără să se trufească în sinea lui. A prevăzut năvălirea arienilor şi înstrăinarea Bisericilor din cauza împăraţilor păgâni. Făcea vindecări, exorcizări, alunga demonii cu semnul Sfintei Cruci. Ispitit de un diavol, Zerefer care l-a întrebat, dacă el căindu-se îl va primi Domnul, el i-a răspuns: De te vei ruga 3 ani de zile cu faţa spre Răsărit zicând de câte 100 de ori: ,,Dumnezeule, miluieşte-mă pe mine, răutatea cea veche”; şi iarăşi: ,,Dumnezeule, miluieşte-mă pe mine, care sînt înşelăciunea cea întunecată”; şi iarăşi: ,,Dumnezeule, miluieşte-mă pe mine, urâciunea pustiirii”, săvârşind aceasta cu gând smerit, atunci vei fi primit în rînduiala cea dintîi, şi te vei număra cu îngerii lui Dumnezeu. Dar Zerefer i-a răspuns cu trufie: Oamenii care ascultă de mine mă iubesc şi mi se supun, cum să mă lipsesc singur de această cinste? Şi s-a dus. La trecerea lui din această viaţă, a cerut ucenicilor lui să nu spună nimănui unde este îngropat şi acesta este iarăşi un exemplu de mare smerenie din partea lui.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
17 ianuarie: sf. Antonie cel Mare / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1113, Anul IV, 17 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!