CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 959 din 16 august 2013        Toate Articolele Autorului

16 august: Sfânta Mahramă a Domnului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În ultimele zile ale petrecerii pământeşti a lui Hristos Domnul nostru, regele Avgar al Edesei din ţara Siriei, care zăcea de lepră vânătă şi sfărâmarea oaselor, auzind de vindecările şi minunile peste fire pe care le făcea Hristos, Îi trimite o scrisoare prin care Îl cheamă la el spre a-l vindeca.  

Scrisoarea o trimite prin Anania zugravul, (denumirea de pictor va apare mult mai târziu) cu însărcinarea ca pentru orice eventualitate, să zugrăvească pe o bucată de pânză chipul Său, de vederea Căruia să se îndulcească măcar în suferinţă.  

Anania Îl vede pe Hristos înconjurat de o mare mulţime de oameni vorbindu-le şi încearcă să deseneze chipul Său dar nu reuşeşte. Este chemat pe nume să se apropie, el spune care este scopul venirii sale şi atunci Hristos se spală pe faţă, se şterge cu o mahramă pe care se imprimă Chipul Său Sfânt şi i-o dă să o ducă regelui, cu precizarea că ceva mai târziu, va veni la el un Apostol care-l va tămădui complet.  

Întorcându-se la Edesa, Anania povesteşte cele întâmplate şi-i dă mahrama pe care văzând-o, Avgar simte imediat o mare uşurare în boala sa.  

Şi într-adevăr, după Înălţarea Domnului, Tadeu, unul din cei 70 vine la Edesa, şi-i dă lui Avgar învăţătura sfântă pe care el o primeşte ca un ogor însetat de apă şi se botează, vindecându-se complet. La fel şi cei din casa lui iar apoi toată cetatea Edesei.  

La porţile cetăţii străjuia un idol pre care-l sfărâmă şi în locul lui, deasupra porţilor, într-un loc bine adăpostit de ploaie, pune această mahramă împodobită cu pietre scumpe, căreia oricine intra sau ieşea din cetate, era dator să i se închine. Această poruncă s-a binepăzit în timpul vieţii lui, a fiului şi a nepotului său. Dar când a luat stăpânirea unul din strănepoţii lui, acesta a căzut în rătăcirea idolească şi a dat poruncă de scoatere a Sfintei Mahrame de la locul său.  

Episcopul cetăţii are o minunată vedenie şi făcând ascultare, aprinde o candelă, o pune în faţa Sfintei Mahrame iar apoi zideşte spaţiul rămas liber cu cărămizi şi netezeşte cu var, după care merge la stăpânitor şi-i spune că porunca sa a fost împlinită.  

În zilele lui Iustinian, Edesa este atacată de împăratul perşilor, Hosroe, şi puterea ei fiind limitată, zilele îi erau practic numărate. Episcopului de atunci, Evlavie, i se arată în vedenie un chip minunat de regină nepământeană care îi spune: ,,Deasupra acestor porţi este ascuns dumnezeiescul chip cel nefăcut de mână al Mântuitorului Hristos. Scoate-l din zid şi vei face bine!" Acesta procedează întocmai şi, oh minune: găseşte Sfânta Mahramă, candela aprinsă şi plină de untdelemn!  

Chipul este purtat şi arătat întregii cetăţi cu slujbă de litie, oamenii simt în sufletele lor o mare mângâiere dar şi o speranţă pe măsură.  

Arătat de pe ziduri şi oştilor persane, Chipul lui Hristos produce tulburare în rândurile lor, mare spaimă şi se retrag, iar cetatea este salvată prin milostivire dumnezeiască.  

Cea mai veche mentiune despre Sfânta Mahramă datează din sec. VI, pomenită de Addad, unul din episcopii Edesei (+ 541). Apoi Evagrie în Istoria sa Bisericească o numeşte "icoana facuta de Dumnezeu" (Theoteuktos eikon).  

Icoana a fost venerată ca cel mai de pret odor al orasului. Era foarte cunoscută in tot Rasaritul si, in secolul VIII, crestinii celebrau sarbatoarea sa in multe locuri, dupa modelul Bisericii din Edesa. In cursul perioadei iconoclaste, Sfantul Ioan Damaschinul aminteste imaginea facatoare de minuni, iar in 787 Parintii Sinodului VII Ecumenic se refera la ea in mai multe randuri. Leon - lector la Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol - si participant la Sinod povesteste ca a cinstit Sfantul Chip in timpul unei sederi la Edesa.  

In 944, imparatii bizantini Constantin Porfirogenetul si Roman I au cumparat-o şi au adus-o cu mare pompa la Constantinopol asezînd-o in biserica Fecioarei din Pharos, iar imparatul Constantin Porfirogenetul a laudat-o intr-un discurs ca pe o emblema a Imperiului.  

In 1204, dupa cucerirea Constantinopolului de catre cruciati, urmele acestei icoane se pierd.  

 

Referinţă Bibliografică:
16 august: Sfânta Mahramă a Domnului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 959, Anul III, 16 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!