CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 988 din 14 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

14 septembrie: Înălţarea Sfintei Cruci
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Înălţarea Sfintei Cruci datează ca sărbătoare din anul 326 când a fost descoperită de împărăteasa Elena, mama lui Constantin dar ea aminteşte şi de recuperarea Sfintei Cruci de către împăratul Heraclie (610-641) de la perşi în anul 629 (aceştia, conduşi de Hosroe o răpiseră în anul 614). Cronicile vremii amintesc de crucea din stele care s-a arătat pe cer împăratului Constantin dar şi de stelele dimprejurul ei care alcătuiau cuvintele: „În acest semn vei învinge”, înaintea războiului cu Maxentiu (370-312), împăratul Romei. Acesta se făcuse detestat romanilor prin purtarea lui desfrânată, prin închinarea la idoli, prin faptul că obişnuia să jertfească fie copii, fie femei însărcinate când voia să consulte un oracol sau înaintea unui război de exemplu de la care aştepta să se întoarcă victorios.  

Şi atunci împăratul Constantin cel Mare a adăugat semnul crucii pe armurile soldaţilor, pe steagurile lor de luptă şi înaintea oastei sale era purtată o cruce. După victorios la Turin, Verona şi apoi la Roma, unde podul Milvius pe care se retrăgea Maxenţiu s-a rupt şi el s-a înecat, Constantin cel Mare a intrat victorios în Roma. Mai mulţi cercetători explică victoria lui Constantin asupra lui Maxentiu prin faptul că în armata acestuia se aflau mulţi creştini care, văzând semnul crucii, ar fi refuzat să lupte împotriva fraţilor lor, creştini ca şi ei, şi atunci au slăbit puterea lui Maxenţiu. Oricum ar fi, arătarea divină a semnului crucii, l-a dus pe Constantin cel Mare la victorie. Afară de victoria asupra lui Maxenţiu care are loc la 312, Constantin cel Mare avea să iasă biruitor din alte două războaie şi anume: cucerirea cetăţii Bizantion a cărei piatră de temelie fusese pusă de un grec numit Bizas, de unde cetatea şi-a tras mai târziu numele de Bizanţ, şi din războiul cu goţii de la Dunăre. Crezând el semnului crucii arătat pe cer, a hotărât să se boteze şi el şi împărăteasa, mama sa Elena, cea ce i-a determinat pe mulţi demnitari şi comandanţi militari din suita sau de la curtea sa să facă acelaşi lucru. Amintim că decretul său de recunoaştere a creştinismului prin care înceta prigoana crucii, a fost semnat la Mediolanum (viitorul Milano) la anul 313.  

Creştinându-se, împărăteasa Elena a pornit la Ierusalim să cerceteze mormântul lui Hristos. Şi un bătrân pe nume Iuda, furnizându-i informaţii din cele mai preţioase, s-a procedat la demolarea unui templu păgân al împăratului Hadrian (117-138) ridicat în cinstea Venerei şi s-au descoperit cele trei cruci, a Mântuitorului dovedindu-se a fi cea care, pusă pe pieptul unui mort, l-a înviat. Şi patriarhul Macarie (314-333) aflat pe un loc înalt, a înălţat-o pentru a fi văzută de mulţime. Acestea s-au petrecut la 14 septembrie 326. Mai târziu, acest Iuda care a ajutat-o pe împărăteasă să găsească locul Sfintei Cruci, se va boteza împreună cu alţi iudei, el primind numele de Chiriac. Creştinismul ca religie hristocentrică propovăduieşte în esenţa sa moartea şi învierea lui Hristos, fără de care toate celelalte ar rămâne vorbe goale. De aici rezultă importanţa crucii şi învăţăturii dumnezeieşti despre credinţă pentru fiecare dintre noi. Asumarea conştientă a crucii ne ajută să învingem toate obstacolele care ne stau în faţă ca speranţă a învierii. Cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine, (Matei 10.38). Şi tot crucea este aceea care se va arăta pe cer la sfârşitul veacurilor, la cea de a doua venire a lui Hristos pentru Judecata universală: ,,Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă. (Matei 24.30).  

 
Referinţă Bibliografică:
14 septembrie: Înălţarea Sfintei Cruci / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 988, Anul III, 14 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!