CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1018 din 14 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

14 octombrie: Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iaşi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol, într-o familie înstărită de creştini. A mai avut un frate care s-a numit Eftimie şi care a ajuns episcop în Matidia, unde a păstorit cu cinste, până la sfârşitul vieţii, turma lui Hristos.  

Parascheva, copilă fiind, auzind citindu-se la biserică: "Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie (Matei 16.24), a considerat că aceste cuvinte i-au fost adresate ei şi de atunci nu a mai interesat-o nimic din cele ale lumii acesteia şi a urmat lui Hristos.  

Deşi nu avea mai mult de 14 ani, de multe ori schimba îmbrăcămintea sa cu a celor nevoiaşi, motiv pentru care a primit multe mustrări şi chiar bătăi din partea părinţilor. Şi aşa cum orice izvor curat, proaspăt ieşit la lumină îşi caută albia spre mare, şi ea arzând cu duhul, a părăsit pe ascuns casa părintească şi a călătorit la Constantinopol dorind să se adape din învăţătura cea mântuitoare de suflet şi să se bucure sărutând moaştele sfinţilor. A călătorit mai departe pe jos până în Heracleea din Pont la Mănăstirea Maicii Domnului unde a petrecut cinci ani. Postul, rugăciunile neîntrerupte, mătăniile, lacrimile, culcarea pe jos pe faţa pământului, smerenia, curăţia inimii, toate acestea cine după vrednicie le va putea spune? Îşi împlineşte apoi marea sa dorinţă de a ajunge la Ierusalim unde se închină la Mormântul Mântuitorului Hristos. Interesată numai de zidirea sa duhovnicească, se aprinde şi mai tare în iubirea faţă de mirele ei ceresc, şi dorind să se roage în linişte, netulburată de nimeni, se retrage în pustie unde mai petrece încă doi La vârsta de 25 de ani, luând poruncă de la îngerul Domnului, s-a reîntors în patrie şi s-a nevoit încă doi ani ca o străină, precum zice cuvântul că străini suntem cu toţi pe acest pământ, lângă biserica satului natal, Epivata. Pe la jumătatea secolului XI, anul 1050, la vârsta de 27 de ani, Sfanta Parascheva şi-a dat sufletul în mâinile Domnului şi a fost înmormântată aproape de malul mării.  

Cu voia Domnului moaştele sale sunt scoase mai târziu la lumină, întregi şi frumos mirositoare. Datorită vicisitudinilor istoriei, ele au călătorit de la Târnovo la Belgrad, apoi la Constantinopol şi in cele din urmă au ajuns pe pământ românesc, dăruite de patriarhul Partenie pentru bunăvoinţa domnitorului Vasile Lupu care a cheltuit mai mult de 300 pungi cu aur în contul datoriei Patriarhiei faţă de turci. La data de 26 decembrie 1888, cinstitele sale moaşte se aflau în paraclisul Catedralei Trei Ierarhi in Iaşi şi peste noapte, rămânând din greşeală aprinsă o lumânare în sfeşnicul de lângă racla de lemn a sfintei, incendiul s-a extins prefăcând totul în scrum, mai puţin moaştele sfintei salvate printr-o minune a lui Dumnezeu.  

Sfânta Parascheva este grabnic ajutătoare tuturor celor care se roagă cu credinţă la căpătâiul ei. Vestea despre vindecările şi minunile nenumărate ale sfintei, din trecut dar şi din prezent, au trecut de mult graniţele ţării şi mulţi pelerini români dar şi străini vin să ia vindecare de la sfânta, astfel că la racla cu sfintele sale moaşte are loc un pelerinaj continuu în tot timpul anului dar mai ales în preajma zilei sale de pomenire, 14 octombrie. Credincioşii au foarte multă evlavie la sfânta Parascheva care este mult mai cunoscută decât alţi sfinţi cu moaşte în ţara noastră. Din această cauză este considerată ocrotitoarea Moldovei. A fost canonizată în 28 februarie 1950 când vremurile nu erau deloc favorabile unei astfel de manifestări iar generalizarea cultului său a fost proclamată solemn la data de 14 octombrie 1955 în Catedrala mitropolitană din Iaşi, în prezenţa unor ierarhi români dar şi din Bulgaria şi din Rusia.  

Referinţă Bibliografică:
14 octombrie: Sf. Cuvioasa Parascheva de la Iaşi / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1018, Anul III, 14 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!