CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1079 din 14 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

14 decembrie: sf.mc.Tirs, Calinic, Levchie, Filimon, Apolonie şi ceilalţi împreună cu ei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mucenicii Tirs, Levchie şi Calinic au trăit în vremea împăratului Decius (250-253) şi a guvernatorului Cumvrichie care stăpânea Bitinia şi Nicomidia. Levchie şi Tirs s-au declarat creştini de bunăvoie. Nevrând să jertfească idolilor, Levchie a fost chinuit şi i s-a tăiat capul cu sabia.Tirs, care era un atlet vestit, locuia în Helespont şi a fost chinuit mult pentru credinţa sa dar, cu ajutor dumnezeiesc, a suportat toate chinurile persecutorilor. De regulă mucenicii erau acuzaţi că sunt vrăjitori dar nici unul din vrăjitorii vremii nu putea să supravieţuiască unor torturi cu adevărat supraomeneşti. Calinic era preot păgân dar văzând idolii căzând la rugăciunile mucenicilor, şi-a zis că Dumnezeul la care se închină mucenicii, este mult mai tare decât idolii, devenind şi el creştin şi mărturisind numele lui Hristos. A fost osândit la moarte prin tăierea capului cu sabia. În timpul domniei lui Diocleţian era un guvernator pornit cu multă cruzime împotriva creştinilor, pe nume Arian. Printre alţii, dăduse morţii doi creştini de frunte care se numeau Asclan şi Leonid şi întemniţase 37 de creştini în cetatea zisă a antinoitenilor urmând a-i supune la chinuri să se lepede de Hristos. Unul dintre ei, pe nume Apolonie, care era citeţ la biserică, voind să-şi salveze şi trupul şi sufletul, dar temându-se de chinuri, l-a plătit pe un comediant numit Filimon, să-şi acopere faţa cu haina sa şi să jertfească în locul său, bazându-se pe faptul că nevăzîndu-i-se faţa, mulţimea va confirma supunerea sa. Numai că lucrurile se descoperă şi amândoi sunt luaţi la aspră cercetare. Este momentul în care fiecare dintre ei îşi asumă responsabil mărturisirea credinţei şi sunt supuşi la multe chinuri. În cele din urmă Filimon este supus tirului cu arcul dar niciuna dintre săgeţi nu-l nimerea: unele cădeau prea aproape, altele prea departe iar altele rămâneau în aer. Apropiindu-se să vadă mai bine ce se întâmplă şi una din săgeţi îl nimereşte pe Arian în ochiul drept pierzându-şi vederea. Atunci se roagă lui Filimon să înduplece pe Dumnezeu pentru vindecarea sa iar acesta îi spune să ia mai târziu ţărână de la mormântul său pe care lipind-o de faţă, va vedea din nou. După executarea celor doi, Arian ia ţărâna şi se roagă din toată inima: „În numele tău, Iisuse Hristoase, pentru care aceştia şi-au ales moarte de bunăvoie, pun ţărîna aceasta pe ochiul meu şi, dacă voi vedea, apoi şi eu voi mărturisi că nu este alt Dumnezeu afară de Tine!” Şi văzând, se creştinează. Îşi schimbă atitudinea, se îngrijeşte de înmormântarea cu cinste a moaştelor mucenicilor şi eliberează creştinii întemniţaţi. Auzind împăratul că fostul guvernator a devenit creştin, îl pedepseşte legându-i greutăţi mari de corp şi aruncându-l într-o prăpastie pe care apoi o acoperă cu pământ. Şi aşa au primit toţi cei de mai sus moarte mucenicească, primind câte o cunună a VIEŢII din partea lui Hristos către care îndreaptă acum rugăciunile lor curate, pentru mântuirea noastră, a celor încă păcătoşi.
Referinţă Bibliografică:
14 decembrie: sf.mc.Tirs, Calinic, Levchie, Filimon, Apolonie şi ceilalţi împreună cu ei / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1079, Anul III, 14 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!