CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 987 din 13 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

13 septembrie: Cuviosul Ioan de la Prislop
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Ioan s-a născut în sec.XV sau prima jumătate a sec.XVI-lea în satul Silvaşul de Sus din Ţara Haţegului şi a intrat de tânăr în obştea mănăstirii Prislop, aflată în mijlocul unei păduri de mesteceni. Mănăstirea se pare că a fost ridicată de sfântul Nicodim de la Tismana sau de ucenicii săi, pe locul unei alteia mai vechi care se dărâmase.  

Aici fost tuns în călugărie şi s-a nevoit mai mulţi ani în post, privegheri şi neîncetate rugăciuni după care, dorind să ducă o viaţă în isihie, cu mai aspre nevoinţe, s-a retras la circa 500 metri mai sus de mănăstire, pe malul râului Silvuţ, într-o zonă împădurită, şi de o frumuseţe deosebită.  

Şi a petrecut astfel, departe de zarva cea deşartă a lumii, un număr de ani, rugându-se neîncetat pentru mântuirea sufletului său dar şi pentru sufletele cele chinuite ale semenilor. Aici s-a luptat necontenit cu frigul iernilor geroase, cu ajunările, cu lipsurile de tot felul dar mai ales cu ispitele diavolilor care-l amăgeau cu vedenii şi năluciri de tot felul, cu duhul desfrânătii şi al slavei deşarte, căutând să-l întoarcă de pe drumul cel bun şi să-l izgonească din nou în lume. Pentru că diavolii nu ispitesc pe cei păcătoşi, ale căror suflete se află deja în stăpânirea lor. Primise de la Dumnezeu darul vindecărilor şi multă lume din satele apropiate venea la dânsul luând tămăduire.  

Într-una din zile, pe când sfântul cioplea cu dalta o fereastră la chilia sa, un vânător de pe versantul celălalt al peşterii, crezând că are de-a face cu vreo sălbăticiune, l-a împuşcat curmându-i viaţa. Au venit sătenii şi l-au ridicat pentru cinstita înmormântare dar pentru că vestea petrecerii lui minunate depăşise de mult hotarele Ţării Haţegului, au venit şi nişte călugări din Muntenia, nu se mai ştie exact de la care mănăstire şi au luat trupul sfântului ducându-l cu ei ca pe o comoară de nepreţuit. Aşa se face că astăzi nu se cunoaşte locul unde se odihnesc moaştele sale. Este proslăvit ca tămăduitor şi făcător de minuni.  

Despre petrecerea sfântului Ioan de la Prislop vorbesc şi versurile unei poezii scrise de un călugăr pe nume Efrem, probabil după 1776, intitulată „Plângerea Mănăstirii Prislop”.  

Sfântul sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în luna iunie 1992 cu dată de prăznuire la 13 septembrie.  

 
Referinţă Bibliografică:
13 septembrie: Cuviosul Ioan de la Prislop / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 987, Anul III, 13 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!