CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 895 din 13 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

13 iunie: ÎNĂLŢAREA DOMNULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sărbătoarea Înălţării Domnului are loc la 40 de zile de la Slăvita Sa Înviere şi cade totdeauna joia, în a şasea săptămână după Paşti. Înainte de fixarea datei, evenimentul era comemorat de Rusalii. Începând din sec. IV se celebrează şi în Răsărit şi în Apus. Documentar este atestată de Eusebiu de Cezareea la 332 cu precizarea că atunci era deja intrată în tradiţie. Ea este amintită şi în scrisoarea Egeriei, (după unele informaţii o călugăriţă) care a călătorit în Ţara Sfântă unde a rămas timp de 3 ani: 381-384.  

După Înviere, Hristos S-a arătat în mai multe rânduri ucenicilor şi femeilor mironosiţe dar şi la peste cinci sute de fraţi, după cum întăreşte Apostolul Pavel (I Corinteni 15.6).  

Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13.34,35).  

Sângele martirilor este sămânţa creştinismului, spune Tertulian. Este momentul care creştinismul iese din Ţara Sfântă şi începe să cucerească lumea. Şi Îmi veţi fi Mie martori în Ierusalim şi în toată Iudeea şi în Samaria şi până la marginea pământului (Fapte cap. 1,8).  

Oamenirea prinde să se trezească din noaptea ignoranţei, a închinării la idoli care nu erau altceva decât lucruri făcute de mâini omeneşti. Începea să înţeleagă că toţi trebuie să ne închinăm numai Făcătorului şi niciodată făpturii!  

Greu, cu preţul a multe mii de vieţi omeneşti, lumea vedea, auzea, începea să se convingă că dincolo de realitatea palpabilă mai este ceva sau Cineva fără care nu se poate. Care trebuie să fi făcut lumea, cea văzută şi cea nevăzută, care a fixat nişte legi de care noi, oamenii, luăm cunoştinţă doar când ne izbim de greutăţi şi nereuşite. Că ordinea din lume este dumnezeiesc de înţelepţeşte întocmită, că trebuie să fii orb sau rău intenţionat ca să nu accepţi aceste învăţăminte. Învăţăminte care cuprind deopotrivă oameni, plante, animale, misterele vieţii şi încă multe altele pe care le ignorăm şi azi. Iar noi încercăm doar să le descifrăm şi să le înţelegm pe măsura minţii noastre.  

Că Iisus Hristos a murit şi a înviat. Că a biruit moartea. Şi că dacă nu ar fi avut putere de la Dumnezeu, nimic din toate acestea nu ar fi putut să facă! Şi ca atare, oricine crede în El, nu va muri ci va parte avea de viaţă veşnică pe care a propovăduit-o.  

Pentru iubirea Sa de oameni, Dumnezeu a dat pe Unicul Său Fiu să moară pentru oameni care prin păcat se îndepărtaseră de El şi de poruncile Lui. Oamenii au păcătuit dar a fost pedepsit Fiul lui Dumnezeu! Şi în nesăbuinţa lor, oamenii care-L aveau în faţa lor pe El, pe dătătorul de viaţă, au vrut să-L omoare! Ceea ce este greu de înţeles, aproape imposibil, pentru mintea noastră omenească.  

Şi El, Fiul lui Dumnezeu, a fost omorât în faţa oamenilor,pentru cereasca noastră răscumpărare. A tuturor oamenilor din toate timpurile.  

Dumnezeu S-a coborât pe pământ, a luat chipul nostru dar şi toate neputinţele noastre şi înviind, S-a înălţat la cer cu chipul nostru, ridicându-l şi reinstalându-l pe om în cereasca lui demnitate din care căzuse prin neascultare.  

Întreaga omenire a fost zguduită din amorţeala ei de milenii, a privit cu neîncredere, i-a alungat pe Apostoli, i-a persecutat, i-a chinuit de multe ori cu o sălbăticie greu de imaginat. Dar ei, Apostolii şi mai apoi mucenicii au răbdat cu o seninătate ieşită din comun toate chinurile. Lumina care strălucea în ochii lor nu le-au putut-o smulge nici cei mai sadici dintre persecutori. Unii dintre creştini se legau singuri de mâini şi predându-se autorităţilor imperiale spuneau: Noi suntem creştini şi Îl mărturism pe Hristos! Ceea ce, teoretic, pentru noi cei de astăzi, poate să pară de necrezut.  

Au fost numiţi înşelători, vrăjitori, dar încet încet, sămânţa creştinismului s-a răspândit şi continuă să se răspândească şi în zilele noastre până se va ajunge la o turmă şi un Păstor: Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Şi pe acelea trebuie să le aduc, şi vor auzi glasul Meu şi va fi o turmă şi un Păstor (Ioan 10.16) după cum este scris în Evanghelie. Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveţi. În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.(Ioan 16.33). Şi Înălţarea Domnului nu a avut loc tainic şi neştiut, ci în mijlocul oamenilor. În faţa unei adunări de peste cinci sute de martori! (I Corinteni 15.6).  

Odată cu Învierea Domnului, istoria universală întoarce o nouă pagină în curgerea timpului. Omenirea îşi numără anii începând cu viaţa lui Hristos! Şi viaţa în sine capătă sens! Nu există moarte! Prin ceea ce numim noi, oamenii, moarte se deschide de fapt uşa cerului şi se pătrunde în viaţă. În viaţa veşnică. Şi aceasta devine accesibilă tuturor. În această viaţă nu se intră comod, nu se intră pe uşa din spate, cu mită sau cu intervenţii omeneşti. Nici măcar împăraţii nu au aici vreo putere. Împărăţia gătită nouă, oamenilor, de la începutul lumii este de acum acesibilă tuturor!  

Gândul la moarte, nemurire îmi este, spunea adesea Sfântul Antonie cel Mare.  

Trebuie numai să ne pocăim de greşelile şi păcatele noastre şi să ne îndreptăm, ceea ce ţine de cel mai elementar bun simţ şi asta poate să înţelegă oricine, chiar de la cea mai fragedă vârstă.  

Dumnezeu nu voieşte moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu. Căci Dumnnezeu primeşte pe tot cel care se pocăieşte. Smerenia, rugăciunea, pocăinţa, postul şi faptele bune dar mai ales iubirea sunt armele biruitoare ale tuturor celor care vor să trăiască şi după ce vor muri.  

Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară (Matei 11.29,30)  

De Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte şi pomenirea eroilor. A tuturor celor care s-au jertfit în toate timpurile şi în toate locurile pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.  

 
Referinţă Bibliografică:
13 iunie: ÎNĂLŢAREA DOMNULUI / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 895, Anul III, 13 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!