CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1078 din 13 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

13 decembrie: sf. Ierarh Dosoftei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Ierarh Dosoftei, după numele laic Dimitrie, s-a născut la 26 octombrie 1624 la Suceava, din părinţi creştini Leontie şi Misira.  

A studiat la Colegiul mănăstirii „Trei ierarhi” din Iaşi şi la Şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov „Adormirea Maicii Domnului”. Învăţase limbile greacă, latină, slavonă, polonă şi ucrainiană, cunoştinţe de care s-a folosit la răspândirea credinţei ortodoxe. Are merite deosebite şi în introducerea limbii române în biserică.  

A intrat în viaţa monahală la Probota în anul 1648 unde a primit numele de Dosoftei, a fost ales  

episcop de Huşi în 1658 (până în 1660) şi Roman (1660-1671) iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.  

În 1686 în urma unei campanii a regelui polon Jan Sobieski în Moldova, pentru a-l atrage pe voievodul român Constantin Cantemir (1685-1693) de partea sa în proiectatele campanii antiotomane, la retragere îl ia ostatic pe marele învăţat în Polonia, de unde nu va mai avea posibilitate să se reîntoarcă în ţară până la sfârşitul vieţii. Ocazie cu care regele polon a mai luat şi tezaurul Mitropoliei dar şi mulţime de pietre scumpe, odoare şi moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.  

Este considerat unul din cei mai mari cărturari români din sec.XVII, primul poet naţional şi primul traducător al cărţilor de cult în limba română. Până la el slujbele se ţineau fie în greacă, fie în slavonă, ceea ce poporul de rând nu înţelegea.  

Datorită relaţiilor prieteneşti cu patriarhul Moscovei şi cu Nicolae Milescu, a adus din Rusia un teasc tipografic la care a tipărit primele cărţi liturgice traduse de el însuşi în româneşte.  

A cunoscut şi împlinit toate nevoinţele călugăreşti din care nu lipseau: ascultarea, smerenia, postul şi asceza. Prin întreaga sa activitate a adus o înnoire a vieţii monahale precum şi o mare contribuţie la crearea limbii literare române.  

A tradus Psaltirea în versuri pe care a turnat-o în dulce grai românesc, a tipărit Liturghierul în limba română (1679 şi 1683), Psaltirea cu text în română şi slavonă, Molitfelnicul (1681), Acatistul Născătoarei de Dumnezeu (1673), a revizuit traducerea Vechiului Testament făcută de Nicolae Milescu şi care va fi inclusă în Biblia de la Bucureşti din 1688. A tradus din surse greceşti şi slavone şi a tipărit în limba română Viaţa şi petrecerea sfinţilor în 4 volume, lucrare rămasă neterminată datorită plecării forţate în exilul polonez.  

Pentru aplanarea conflictului teologic privind epicleza euharistică, a tradus din greacă în slavonă scrierile sfinţilor Părinţi Ioan Gură de Aur, Efrem Sirul, Gherman, patriarhul Constantinopolului şi Simeon al Tesalonicului. Avea o cultură enciclopedică şi s-a interesat îndeaproape de sfinţii români, din păcate insuficient cunoscuţi pentru a le fi puse în lumină contribuţiile aduse de aceştia la istoria creştinismului. Aminteşte astfel de Daniil de la Voroneţ, Rafail de la Agapia, Chiriac de la Bisericani, Chiriac de la Tazlău, Epifanie de la Voroneţ, Partenie de la Agapia, Ioan de la Râşca, Istatie şi Inochentie de la Pobrata, unora dintre ei având chiar ocazia să le sărute cu pioşenie moaştele. A refuzat cu demnitate să accepte uniaţia şi a rămas ortodox până la sfârşitul vieţii care a avut loc la 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica Naşterea Domnlui din Jolkiew, azi în Ucraina.  

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005.  

 

Referinţă Bibliografică:
13 decembrie: sf. Ierarh Dosoftei / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1078, Anul III, 13 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!