AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Sorin Petrache         Publicat în: Ediţia nr. 1028 din 24 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

120 DE ANI DE MĂRTURIE CREŞTINĂ ÎN TULCA (BIHOR)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Eben-Ezer” („Până aici Domnul ne-a ajutat!”) a fost strigătul de mulţumire pornit din inima comunităţii creştine a Bisericii Baptiste Providenţa din Tulca, la aniversarea a 120 de ani de la primul Botez nou-testamentar. Duminică, 20 octombrie, peste 300 de suflete s-au adunat în părtăşie la Serviciul divin al Sărbătorii Recunoştinţei închinat lucrării biruitoare şi eliberatoare a Jertfei Domnului Isus Hristos pornită de Dumnezeu în localitatea bihoreană Tulca, în anul 1893.
Marea familie a creştinilor Bisericii „Providenţa” din Tulca a continuat şi în acest an şirul de aniversări dedicate mărturiei baptiste din această zonă a Bihorului după ce, în anul 2011, au sărbătorit Centenarul Fanfarei înfiinţată în 1911 iar, anul trecut, au marcat 110 ani de la înfiinţarea Corului mixt al bisericii sub bagheta fratelui Gheorghe Crişan. Începută încă din anul 1891 ca lucrare misionară creştină, din sânul familiei Mihai Mateaş, slujirea în ogorul evangheliei s-a dovedit o Binecuvântare revărsată de Dumnezeu peste localitatea Tulca prin mângâierea Sfântului Duh. Sărbătoarea Recunoştinţei din acest an, adusă de bihoreni ca jertfă duhovnicească pe altarul dragostei pentru Dumnezeu, a vibrat prin amintirea celor 120 de ani îngăduiţi de Domnul de la primul Borez nou-testamentar, când 28 de suflete L-au mărturisit pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor, formându-se astfel Biserica Creştină Baptistă Tulca. Printre cei botezaţi în apa canalului dintre Tulca şi Batăr, în vara anului 1893, de către misionarul salontan Kornya Mihaly, s-au numărat Gheorghe Marişcaş, Alexandru Popa, familia Iovan (a lui Bergău), Dumitru Indrie (a Barcului), Evă Nuţ, Floare Popa, Moise Mateaş (a Pilii), familia Olar, Saveta Dubere, Crăciun Vidican şi alţii. Trei ani mai târziu, în 1896, s-au mai botezat 42 de suflete din Tulca, Biserica ajungând în scurt timp la 100 de membri şi aparţinători.
Comunitatea Baptistă din Tulca a fost, de-a lungul anilor, o adevărată şcoală duhovnicească întărită în dragostea pentru lucrarea de predicare a Evangheliei Domnului Isus Hristos. Pastori şi predicatori, diaconi şi prezbiteri asemeni fraţilor în credinţă: Popa Alexandru (zis Şandor), Crăciun Vidican (zis Huci), Kiss Ferent, Teodor Bora (1936-1949), Ioan Bora (1927-1941), Ioan Bora jr. (1954-1958), Dumitru Panea, Pavel Hălmăgean, Nicolae Bejenaru, Gavril Colţea, Ioan Leric, Ioan Lăzău, Aurel Tanc, Petru Costea, Teodor Mihuţ, Petru Dragu, Pavel Badea (1972-1991), Aurel Burtic, Mircea Oşvat, Ioan Cotrău, Cornel Iova, Gheorghiţă Radu, Doru Hnatiuc, Emil Bartoş, Iulian Necea, Gheorghe Chişe şi mulţi alţii au slujit cu responsabilitate şi devotament Biserica Domnului, la Tulca, fiind mărturii de statornicie, hărnicie şi perseverenţă pentru tinerii lucrători creştini.
Serviciul Divin de Duminică a fost o Sărbătoare a Recunoştinţei pentru îndelunga răbdare şi neasemuita binecuvântare pe care Dumnezeu le revarsă necontenit peste Biserica Sa din Tulca. Gazda evenimentului creştin, pastorul Gheorghe Chişe (intrat în cel de-al XV-lea an de slujire), i-a avut alături în laudă şi închinare pe pastorii Ioan Marişcaş, Valer Iovan, Gheorghe Cioară, Ionică Cotrău, Teo Cotrău, Aurel Burtic, Daniel Burtic, Cristian Vidican, Dani Oşvat, susţinuţi în Cuvântul predicat de întreaga Adunare, prin cântări interpretate de Fanfară, corul şi grupul de misiune al tinerilor din Biserica Baptistă Tulca. Mesajul pastorului Petrică Vidu, preşedintele Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste Oradea a întărit în inima Bisericii din Tulca învăţătura Domnului Isus Hristos: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău. Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii”. (Matei 22: 37-40)
Sorin Petrache, Ioan Fabian (foto)  
 
Referinţă Bibliografică:
120 DE ANI DE MĂRTURIE CREŞTINĂ ÎN TULCA (BIHOR) / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1028, Anul III, 24 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!