AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 922 din 10 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

10 iulie: Sfinţii 45 Mucenici care au pătimit în Nicopoli, Armenia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cei 45 de Mucenici care se pomenesc astăzi, au fost creştini din cetatea Nicopoli a Armeniei unde, venind poruncă de la Liciniu (284-305), împăratul cel păgân, să se chinuiască şi să fie omorâţi creştinii care nu se închină idolilor, s-au hotărât împreună să se predea de bună voie persecutorilor, fără să mai aştepte vânarea lor. Atât de mare şi puternică a fost credinţa lor cât şi dragostea pentru Hristos, că s-au dat singuri la moarte prin mărturisirea lor cea bărbătească. Mulţi dintre ei erau de neam bun şi din familii cinstite, oameni de vază şi căpetenii ale cetăţii ca de exemplu: Leontie, Mavrichie, Daniil, Antonie şi Alexandru. Lor li s-au mai alăturat doi păzitori ai temniţei, egipteni, pe nume Menei şi Viridad care văzând chinurile lor dar mai ales curajul cu care au primit suferinţele, intrând în temniţă, au cerut să fie primiţi şi ei în rândul lor.  

Ighemonul Lisie i-a supus la chinuri groaznice dar nici unul dintre ei nu s-a plâns şi mai ales nu s-a lepădat de Hristos. O femeie cu suflet mare, pe nume Vlasiana, i-a cercetat şi le aducea apă rece, îngrijindu-le rănile. Ighemonul i-a ademenit promiţându-le bani: câte 200 de galbeni pentru fiecare, daruri, măriri, onoruri dacă se închină idolilor, dar i-a şi îngrozit cu muncile care-i aşteaptă şi cu moarte amară pentru nesupunere.  

Dar zadarnice au fost toate insistenţele lui pentru că hotărârea celor 45 de mucenici a rămas nezdruncinată. La ce i-a folosit lui puterea, el care lua hotărâri în numele împăratului, când s-a văzut pus în situaţia umilitoare pentru el, care ajunsese aproape să se roage de ei: jertfiţi oricăruia din zeii noştri ca să scăpaţi cu viaţă.  

Dar trebuie să fi fost şi un om crud, mândru, orgolios, vărsător de sânge căruia îi plăcea să provoace suferinţă celor din jur, mai ales acelora care nu se pleacă hotărârilor lui. Fiindcă nu s-a mulţumit doar să rostească asupra lor osândă de moarte cum au procedat alţi ighemoni, ci a poruncit ca fiecăruia din cei 45 de mucenici, să li se taie mâinile, să li se taie picioarele şi apoi să fie zvârliţi în foc iar oasele care vor rămâne să fie aruncate de batjocură într-un râu din apropiere. Mai mult chiar, în ziua judecăţii, nu a mai întrebat pe niciunul dintre ei dacă acceptă să jertfească idolilor ci a pronunţat direct osânda la moarte pe care o luase dinainte.  

Se va fi simţit el recompensat în sadismul său de oarecare ,,satisfacţie” privindu-i, sau propria lui conştiinţă avea să-l judece mai târziu pentru cruzimea nejustificată de care dăduse dovadă?!  

Iar mucenicii, o parte dintre ei au murit în timpul chinurilor iar alţii au fost aruncaţi de vii în foc. Sisinie, unul dintre ei, suferind în arşiţa soarelui şi tăvălindu-se în sângele său, s-a rugat la Dumnezeu să le răcorească pătimirea şi Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea făcând să izvorască apă dintr-o piatră care se afla în apropiere. Cert este că jertfa celor 45 de sfinţi mucenici a rămas în amintirea generaţiilor următoare ca o pildă mai mult decât grăitoare de iubire faţă de Hristos, de suprem spirit jertfelnic, intrând în panteonul de aur al Bisericii creştine. Iar sufletele lor se bucură în ceruri alături Hristos Domnul pentru care şi-au dat cu bucurie viaţa.  

Moaştele lor au fost adunate în ascuns de către creştini şi îngropate cu cinste iar mai târziu se va zidi o biserică purtând numele lor.  

 

Referinţă Bibliografică:
10 iulie: Sfinţii 45 Mucenici care au pătimit în Nicopoli, Armenia / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 922, Anul III, 10 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!