CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1106 din 10 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

10 ianuarie: sf. Antipa de la Calapodeşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Antipa s-a născut în anul 1816 în satul Calapodeşti, comuna Dealul Morii, judeţul Bacău într-o familie de clerici. Tatăl său se numea Gheorghe Constantin Luchian, diacon la biserica satului, iar mama Ecaterina Manase, s-a călugărit mai târziu sub numele Elisabeta. A primit la botez numele de Alexandru. La vârsta de 20 de ani a intrat ca frate în obştea mănăstirii Căldăruşani care purta hramul Marelui Dimitrie, ctitorie a marelui voievod Matei Basarab unde petrece doi ani de zile (1836-1837) şi primeşte numele de monah Alipie. Merge apoi la Sfântul Munte Athos şi se stabileşte la schitul românesc Lacu (tot cu hramul Marelui Mucenic Dimitrie) unde vieţuiau peste 80 sihaştri români. Este tuns în monahism, devine lucrător al rugăciunii neîncetate a lui Iisus şi se învredniceşte de darul lacrimilor. La schitul acesta petrece nevoindu-se aproape 15 ani şi apoi alţi 4 în Mănăstirea Esfigmenu unde primeşte îngerescul chip al schimniciei sub numele de Antipa. Se pare că tot acum a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Şi-a împodobit sufletul cu smerenie şi ascultare, post şi rugăciune neîncetată, îngrijindu-se în permanenţă de propria zidire duhovnicească, respectiv mântuirea sufletului.  

Între timp, doi monahi moldoveni Nifon şi Nectarie tocmai începuseră să înalţe în sfântul Munte schitul românesc Podromu dar le lipseau mijloacele financiare pentru terminarea sfântului lăcaş. Şi atunci l-au rugat pe schimonahul Antipa să-i ajute mergând în ţară după strângerea de fonduri. Astfel că în 1860  

cuviosul schimonah Antipa, se reîntoarce în Moldova, începe colecta şi cum nu poate strânge suma necesară, se hotărăşte să treacă în Rusia pravoslavnică pentru a-şi împlini misiunea. Merge la Kiev să se închine la moaştele sfinţilor de la Lavra Pecerska. Pentru strângerea de ajutoare ajunge şi la Moscova şi mai departe drumurile sale îl duc la vestita Mănăstire ortodoxă Valaam, (care în finlandeză se tâlcuieşte deal, înălţime) aflată pe o insulă din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei. Se achită de predarea colectei de bani şi schitul românesc Podromu se sfinţeşte în anul 1863. Dar Mănăstirea Valaam l-a impresionat atât de mult încât în noiembrie 1865 se va reîntoarce şi se va stabili aici pentru tot restul vieţii. Îşi împlineşte canonul într-o chilie din schitul cu Hramul Tuturor sfinţilor şi se nevoieşte încă 17 ani în post, rugăciune şi sărăcie desăvîrşită, învrednicindu-se şi de darul preoţiei. Cea mai mare nevoinţă a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea gîndurile cele necurate şi gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfînt. La care adăuga privegherile de toată noaptea, lacrimile, nenumărate metanii şi alte neştiute osteneli duhovniceşti. Săvârşea încă adesea dumnezeiasca Liturghie şi se ruga mult pentru lume şi pentru ţara în care s-a născut şi pe care nu a uitat-o niciodată. Se mai învrednicise de darul vindecărilor şi al înaintevederii. Ajunsese să cunoască gândurile oamenilor şi-i povăţuia pe toţi pe calea mântuirii. A încetat din viaţă în 1882 la vârsta de 66 de ani.Numele lui ajunsese cunoscut atât în Carelia cât şi în Rusia de nord, dovadă că imediat după moarte, ucenicul său Pimen a scris ,,Vrednica de pomenire viaţă a ieroschimonahului Antipa”, în slavonă şi aceasta s-a tipărit la Petersburg în două ediţii, respectiv în 1883 şi 1893 şi care au circulat atât în Rusia, în Finlanda dar şi la Sfântul Munte.  

Monahii ruşi de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon sau Rusicon, din Sfântul Munte Athos, l-au trecut în Mineiul rusesc pe luna ianuarie, ziua 10, pagina 46. Acestea se întâmplau în 1906, adică la 24 de ani după petrecerea lui din viaţa pământească. Este vorba de o trecere în rândul sfinţilor fără un act oficial de canonizare din partea Bisericii, doar prin înscrierea numelui său în Minei. Este singurul călugăr român care s-a nevoit în această vestită mănăstire isihastă din nordul Europei.  

.  

 

Referinţă Bibliografică:
10 ianuarie: sf. Antipa de la Calapodeşti / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1106, Anul IV, 10 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!