CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1076 din 11 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

10 decembrie: sf. Daniil Stâlpnicul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sfântul Daniil care mai târziu avea să fie numit şi Stâlpnicul, s-a născut în Mesopotamia, enoria Samosatelor într-un sat cu numele Vitaria, în anul 409, ca fiu al rugăciunii într-o familie de creştini. Tatăl se numea Ilie iar mama Marta. Stearpă fiind şi dorindu-şi un fiu, mama lui s-a rugat multă vreme pentru dezlegarea nerodirii sale şi când ruga ei a fost ascultată, l-a afierosit Domnului. El a fost înzestrat cu multe daruri duhovniceşti, prin care mulţi aveau să vină la lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi la mântuire. De fapt şi numele de Daniel i-a fost dat abia la vârsta de cinci ani, ca adeverire că faptele sale se vor asemăna celor ale fericitului Daniel din Testamentul Vechi. A fost contemporan cu mai mulţi împăraţi bizantini pornind de la Arcadius (395-408), până la începutul domniei lui Anastasie I (491-518) dar şi cu patriarhii: Anatolie (451-458), Ghenadie (458-471), Acachie (471-488), Fravitas (488-489) şi Epfenius (489-495).  

Chemarea lui pentru lucrurile înalte şi ascultarea de Dumnezeu s-au făcut simţite din frageda lui copilărie pentru că la vârsta de doisprezece ani s-a dus la mănăstire, stareţul nu a avut curaj să-l primească fiind prea mic, dar dorul lui pentru zidirea duhovnicească în mediul monahal şi înţelepciunea precoce de care a dat dovadă, i-au dat câştig de cauză. A suportat cu stoicism rigorile, s-a nevoit cu maturitate la împlinirea canoanelor până când s-a ivit ocazia să-l cunoască pe marele Simeon Stâlpnicul pe care şi l-a ales ca model şi care l-a binecuvântat profeţind viitoarele lui fapte strălucite pe calea apropierii de Dumnezeu. A vrut să se închine la locurile sfinte dar din cauza războiiului dintre saracini şi creştini, merge la Constantinopol intrând prima dată în Biserica Sfântului Arhanghel Mihail. Se întărise duhovniceşte şi se stabileşte într-o capişte idolească, la locul numit Filemporon, bâtuită de diavoli care aduceau multă vătămare celor din jur. Duce o luptă îndârjită cu duhurile cele necurate pe care reuşeşte să le învingă. Şi oamenii s-au bucurat să afle că acum se slujea acolo creştineşte şi nu mai aveau a se teme de diavoli. A fost reclamat pe nedrept la patriarhul Anatolie dar cunoscându-l, s-au împrietenit şi sfântul s-a rugat pentru sănătatea patriarhului care era bolnav şi el s-a însănătoşit.
Tot prin semn dumezeiesc porneşte spre nevoinţe şi mai mari stabilindu-se în pustiu în vârful unui turn înalt şi începând a vindeca, a alunga neputinţele, a proroci şi a scoate demonii, multă lume începe a-l căuta, o parte din ei devenind ucenicii lui. Împăratul Leon celMare vine smerit şi roagă pe sfântul să-l binecuvinteze pentru dobândirea unui fiu iar anul viitor Dumnezeu îi împlineşte dorinţa. Sufletele mici şi roase de invidie de care istoria nu a dus lipsă în nici o perioadă încearcă să-l denigreze în fel şi chip,fără să ia în considerare că sfântul Daniil era înaintevăzător şi le strică toate planurile la fel cum ai înlătura o pânză de păianjen. La timpul potrivit cheamă pe împăratul Leon cel Mare şi pe patriarhul Ghenadie pentru rugăciuni publice de două ori pe săptămână pentru a potoli mânia Domnului şi a nu fi pedepsiţi din cauza păcatelor dar nu este ascultat. Şi când a considerat Dumnezeu de cuviinţă, în luna septembrie la pomenirea sfântului Mamant, a izbucnit un incendiu care a distrus o parte a oraşului şiameninţa să se extindă şi mai mult. Atunci au alergat toate feţele înalte la sfânt să se roage pentru izbăvire. Sfântul a făcut rugăciune şi le-a spus că după o săptămână incediul se va stinge şi lucrurile s-au adeverit. Iarna care a urmat a fost foarte geroasă, primăvara cu ploi şi inundaţii, puhoaiele de la munte dărâmau tot ce întâlneau în calea lor. Sfântul le-a suportat pe toate, încrederea lui în Dumnezeu era de neclintit şi stâlpul său nu a avut nimic de suferit. Mai trebuie amintit faptul că cine aavut fericirea să se apropie de sfântul Daniil, a văzut cât de tare erau umflate picioarele lui dar el nu s-a plâns nici oamenilor, nici lui Dumnezeu de această suferinţă. Demnitarii cei mai înalţi de la curtea împărătească veneau la stâlpul sfântului cerând binecuvântare pentru vieţile lor personale, asemenea şi oaspeţii de vază ai împăratului, însoţiţi de acesta care le spunea cu mândrie: Iată comoara cea de preţa împărăţiei mele! Între timp vestea vindecărilor sale se răspândise în întreaga creştinătate: lepra, slăbănogeala, demonizaţii veneau la sfântul să se roage şi se tămăduiau iar sfântul era cinstit de toată lumea. A trecut la Domnul în anul 493 la vârsta de 94 de ani.  

Referinţă Bibliografică:
10 decembrie: sf. Daniil Stâlpnicul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1076, Anul III, 11 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!